Omschrijving
Dieprood met paarse reflexen aan de rand. Intens fruitig bouquet (kersen en bessen) dat zich verderontvouwt in de rijpe smaak die zowel krachtig als soepel is vanwege de zijdezachte tannines. Het Zuid-Italiaanse klimaat stond borg voor optimale rijping van de druiven, de traditionele vinificatie die volgde zorgt voor een wijn met eenhoog alcoholgehalte, lage zuurgraad, geconcentreerd bouquet en ferme smaak. Het karakter kun je ‘vol in de zeilen’ noemen. Vandaarde naam Artimone (Italiaans voor ‘Grootzeil’).
De Grieken die ruim 800 jaar voor het begin van onze jaartelling in Zuid-Italië arriveerden, doopten het Oenotria, Land van de Wijnstokken. Ookvandaag de dag zou deze naam nog terecht zijn, omdat de zuidelijke gewesten nog altijd succesvol wijn produceren. Zoals deze Artimone (Italiaans voor Grootzeil uit de scheepvaart).den, de gistingHet warme klimaat zorgt voor een perfecte polyphenolische rijpheid. De polyphenolen die een belangrijke rol in de smaakontwikkeling van de wijn spelen, vormen zich aan het eind van de rijpingsperiode in de schil van de druif. De oogstgeschiedt handmatig waarna de volrijpe druiven eentraditionele vinificatie ondergaan. Na de maceratie vindt een temperatuur gestuurde (20º-23ºC.) gisting plaats voor optimaal behoud van geur en smaak. Het resultaat is er dan ook naar. Artimone heeft, om in scheepvaarttermen te blijven, zijn karakter ‘vol in de zeilen’ door zijn hoge alcoholgehalte, lage zuurgraad, geconcentreerd bouquet en ferme smaak. Kortom een jongen van stavast. De wijn kan jong gedronken worden.
Proefnoties: Dieprood met paarse reflexen aan de rand. Intens fruitig bouquet (kersen en bessen) dat zich verder ontvouwt in de rijpe smaak die zowel krachtig als soepel is vanwege de zijdezachte tannines.
Uitgebreide Informatie
Alcohol percentage 14%
Land Italië
Druivenras Blend van Negroamaro, Primitivo en Sangiovese.
Afsluiting KURK
Wijnhuis Castellani
Volume 0.75l
Wijn/Spijs combinatie
Artimone is een passende omlijsting voor kruidige gerechten en gegrild rood vlees.