Slijterij Overmars

< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol
< 25 jaar, laat je legitimatie zien

OPENINGSTIJDEN

Ma: Gesloten
Di: 09:00 – 18:00 uur
Wo: 09:00 – 18:00 uur
Do: 09:00 – 18:00 uur
Vr: 09:00 – 20:00 uur
Za: 09:00 – 17:00 uur
Zo: Gesloten

CONTACTINFORMATIE

Slijterij Overmars
Binnenveer 5
1381 BT Weesp

OVERIGE INFORMATIE

BTW-nummer:(btw-id) NL001238781B3 
KvK-nummer: 320 01070
IBAN: NL93ABNA 0484963481

Vegan wijnen

Waarom etiketten niet alles zeggen

Om maar met het slechte nieuws te beginnen: niet elke wijn is veganistisch. Al is het drankje zelf meestal gewoon plantaardig, tijdens de productie worden vaak dierlijke producten gebruikt. Soms wordt er bijvoorbeeld ei gebruikt om de wijn te ‘klaren’, te filteren. Ook wordt hier heel soms varkensvet voor gebruikt, wat betekent dat ook vegetariërs die wijn niet willen drinken. (Althans, we gaan er hier even vanuit dat een gemiddelde vegetariër ook geen gelatine wil gebruiken)

De meest voorkomende klaringsmiddelen tegenwoordig zijn albumine (van ei-witten), caseïne (van melkeiwitten), gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren) en vislijm (gedroogde onderdelen van vissen). Het lastige is dat deze ingrediënten niet op het etiket vermeld staan. Dat hoeft wetgevingstechnisch namelijk niet en veel wijnfabrikanten vinden het kennelijk niet belangrijk.

Vegan wijn

Wat moet je dan als je geen dierlijke producten wilt eten en drinken, maar wel graag een wijntje lust?

Volgens Richard van der Linden, importeur (bij Coenecoop Wine Traders) van biologische wijnen zijn steeds meer wijn veganistisch. Vooral als je voor biologische merken kiest, zit je bijna altijd goed. Goed nieuws dus. ,,Biologische wijnboeren gebruiken zo min mogelijk toevoegingen voor hun producten. De toevoegingen die worden gebruikt zijn eigenlijk bijna altijd plantaardig.’’ Dit komt door het gebruik van bentoniet. Dit is een soort klei waarmee de wijn gefilterd wordt en een prima alternatief voor het gebruik van ei of – ieuw – varkensvet. Wordt bentoniet gebruikt, is de wijn helemaal plantaardig.

DSC_0120

Niet elk merk vermeldt duidelijk op zijn etiketten of de wijn veganistisch is of niet. 

Maar ook voor biologische wijn geldt: of het wel of niet vegan is, is niet altijd op het etiket terug te vinden. Zonde, maar laat je er niet door afschrikken. Richard: ,,Sommige merken vermelden duidelijk dat het om veganistische wijn gaat, maar lang niet alle merken doen dit.’’ Hier komt wel steeds meer verandering in, verwacht de biowijnkenner. ,,Zoiets heeft tijd nodig, maar ik zie dat steeds meer producenten het op hun fles zetten. Wie weet wordt het over een tijdje wettelijk verplicht om meer over de ingrediënten te vermelden.’’ En je kan er zelf ook wat aan doen, vindt hij. ,,Vraag je wijnwinkel ernaar en moedig wijnproducenten aan om te vermelden wat er in de wijn zit.’’

Een enkele keer tref je een Vegan-logo aan op een wijnfles.

Dit logo mag alleen op de fles staan als de wijn officieel vegan gecertificeerd is. Het wil niet zeggen dat een biologische wijn niet vegan is als dit logo er niet op staat, maar het betekent wel dat er geen officieel certificaat toegekend is.

Volgens Richard wordt biologische wijn steeds vaker gedronken, ook door wijnliefhebbers die niet vegetarisch of veganistisch eten. ,,Een paar jaar geleden was biowijn nog vrij onbekend en nu beginnen steeds meer mensen het te waarderen.’’ Dat is niet alleen fijn voor die biologische wijnboeren, maar ook voor de omgeving. ,,Bij biologische wijn worden weinig tot geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Hierdoor is deze wijn veel minder schadelijk voor het milieu.’’

Hier volgen nog enkele wijntips:

-Let op het ingrediënt bentoniet, als dit wordt gebruikt is de wijn veganistisch.
-Maar laat je niet afschrikken door het etiket, hier staat vaak maar weinig op vermeld. Of het vegan is, of juist niet, vind je dus niet altijd terug.
-Beter is om je wijnhandelaar te vragen of om een onderzoekje te doen naar de producenten.
-Geen tijd om onderzoek te doen? Kies dan voor biologische wijn. Die is bijna altijd vegan.

Bestellen

Heeft u vragen over specifieke producten of wilt u een bestelling doorgeven? Neem dan nu contact op via het onderstaande contactformulier.

Anderen bekeken ook: