De laatste toevoeging aan The Last Great Malts is The Deveron. Afkomstig van de Macduff distilleerderij en voorheen op de markt gebracht als Glen Deveron, is met de nieuwe bottelingen ook een nieuwe naam bedacht. Deze twaalf jaar oude is de instapmalt van The Deveron. Er is weliswaar ook nog een tien jaar oude, maar die is exclusief voor Frankrijk. The Deveron 12 Years Old is een fijne zachte malt met een mooie balans tussen zoete en kruidige tonen.
Proefnotitie
Kleur: goud. Neus: zacht en soepel met aroma’s van butterscotch, rozijnen, een hint van kalk en later steeds kruidiger.
Smaak: tonen van butterscotch, vanille, lichte fruitigheid, zachte kruiden en een accent van eikenhout geven hem een zachte en romige smaak.
De afdronk is zacht en licht drogend
Uitgebreide informatie
Macduff staat aan de noordkust, ten oosten van de Speyside, daar waar de Deveron-rivier in zee uitmondt. De distilleerderij dankt haar naam aan de gelijknamige plaats. De naam betekent “zoon van Duff”. Duff is een familienaam van een clan die in deze omgeving veel grond bezat. De distilleerderij werd in 1960 gebouwd door vier zakenmannen uit Glasgow onder de firmanaam Glen Deveron Group. Twaalf jaar later werd de distilleerderij van Macduff verkocht aan de huidige eigenaar William Lawson’s, nu onderdeel van Bacardi Ltd. De distilleerderij is regelmatig verbouwd om nieuwe ontwikkelingen in de distilleertechniek uit te proberen. Macduff was de eerste distilleerderij van Schotland die metalen washbacks gebruikte en ook een van de eerste die de stills met stoom verhitte. De stills waren tot 1990 tot de nek geïsoleerd om energie te besparen. De condensors werden horizontaal geplaatst om de koeling optimaal te laten geschieden. Tussen 1970 en 1972 heeft er op de distilleerderij een bottelarij van single malt gestaan. In 1976 werd er een fabriek bij gebouwd voor de bijproducten, zoals draf en de pott ale, te verwerken tot veevoer en in 1984 werd er een vattingruimte gebouwd om de verschillende vaten maltwhisky met elkaar te mengen. In het stillhouse van de Macduff distilleerderij staan nu twee wash stills en drie spirit stills, die met stoom verhit worden. De huidige washbacks zijn van roestvrij staal gemaakt. Voor de rijping van de malt gebruikt men bourbon- en sherryvaten. De vaten worden vier keer gebruikt en in eigen kuiperij hersteld en onderhouden. Het brouwwater komt uit meerdere lokale waterbronnen en het koelwater haalt men uit een klein beekje met de naam Gelly Burn. Slechts 5% van de productie wordt als single malt verkocht en de rest gebruikt men voor de productie van de blended whisky’s. De Macduff distilleerderij is door de afgelegen ligging een van de minst bezochte distilleerderijen.