Slijterij Overmars

< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol
< 25 jaar, laat je legitimatie zien

OPENINGSTIJDEN

Ma: Gesloten
Di: 09:00 – 18:00 uur
Wo: 09:00 – 18:00 uur
Do: 09:00 – 18:00 uur
Vr: 09:00 – 20:00 uur
Za: 09:00 – 17:00 uur
Zo: Gesloten

CONTACTINFORMATIE

Slijterij Overmars
Binnenveer 5
1381 BT Weesp

OVERIGE INFORMATIE

BTW-nummer:(btw-id) NL001238781B3 
KvK-nummer: 320 01070
IBAN: NL93ABNA 0484963481

Test alcoholvrije Gin

Om gelijk maar even met de deur in huis vallen: officieel mag je alcoholvrije ‘gin’ geen gin noemen. Want er is wettelijk bepaald dat gin 37,5% alcohol moet bevatten. Maar voor het doel van dit artikel dekt deze titel wel het beste de lading. Want je kunt niet meer om de alcoholvrije variant heen. Je ziet dat mensen steeds meer kijken naar alcoholvrije of alcoholarme alternatieven. Het leek me daarom dus interessant hoe 10 van deze alcoholvrije ‘spirits’ (en nee, officieel mag de term ‘spirits’ ook niet) zich staande houden in een blindproeverij. En nog een disclaimer vooraf: smaken verschillen natuurlijk! Dus mocht je het niet met ons eens zijn? Mag! ?

Het panel

Er werden maar liefst 10 verschillende alcoholvrije ‘gins’ geproefd; eerst helemaal puur, dan met ijs en daarna met tonic. Het proefpanel bestond uit Franz Mens (voormalig wijnsommelier in Scheveningen), Dyan Tjon (bar consultant, barblog.nl en mailtails.com Cindy van der Lubbe (eigenaar van Poseidon Gin en Wendy Yip (Food & Restaurant fotograaf & foodblogger.

Alcoholvrije gin test

Alcoholvrije gin

Er werden in totaal dus 10 verschillende alcoholvrije spirits doorgeproefd van 9 verschillende merken. Daarvan zijn er 9 in de markt gezet als een alternatief voor gin, en één als een alternatief voor jenever. Maar omdat de perfect serve van de 0,0% jenever ook met tonic is, vonden we het een leuke toevoeging aan de proeverij.

Alcoholvrije gin test

Een kleine introductie van de alcoholvrije gin die we geproefd hebben:

LOOPUYT VIRGIN 0%

Loopuyt 1772 Virgin 0% wordt gemaakt van dezelfde 12 botanicals waar ook de Loopuyt Dry Gin van wordt gemaakt. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €25,95 voor 70cl.

DAMRAK VIRGIN 0,0

Damrak Virgin 0,0 is een citrus-forward gedistilleerde drank, mede dankzij het gebruik van de Curaçao sinaasappel en de Valenciaanse sinaasappel. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €19,95 voor 70cl.

SEEDLIP GARDEN 108

De allereerste alcoholvrije gin werd door Seedlip een aantal jaar geleden op de markt gebracht. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €23,50 voor 70cl.

NO GHOST IN A BOTTLE – HERBAL

In België bracht No Ghost in a Bottle als eerste een alcoholvrije gin op de markt. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €15,95 voor 35cl.

SIEGFRIED WONDERLEAF ALCOHOLFREE GIN

Bij wijze van 1 aprilgrap kondigden de heren van Rheinland Distillers in 2016 een alcoholvrije “light” versie van hun Siegfried Gin aan. Daar kwamen zo overweldigend veel positieve reacties op dat ze van hun grap serieus werk zijn gaan maken, met Siegfried Wonderleaf als resultaat. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €17,95 voor 50cl.

KEVER GENEVER 0,0%

Is de allereerste jenever-stijl 0.0%. Er wordt gebruik gemaakt van distillaten zoals dennen en citrus en ten slotte rode peper voor een tintelende kick. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €20,50 voor 50cl.

GOODSACK VIRGIN

Goodsack Virgin wordt gedistilleerd met 7 botanicals, waarvan jeneverbes, citroengras, curryblad en steranijs de hoofdsmaken zijn. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €22,90 voor 70cl.

NONA JUNE

Nona June is een Belgische non-alcoholische spirit. De naam Nona verwijst naar de 9 botanicals die gebruikt worden (nona is 9 in het Latijn) en June verwijst naar de hoofdcomponent van de drank: de jeneverbes. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €29,50 voor 70cl.

CEDER’S CRISP

Ceder’s is een Zweeds/Zuid-Afrikaanse non-alcoholische spirit vernoemd naar de vallei waar de Zuid-Afrikaanse botanicals worden geoogst: het Cederberg-gebergte aan de West-Kaap. De vallei, die ze nu mede-eigendom hebben, inspireerde Craig en Maria om klassieke jenever en exotische Kaapse botanicals te distilleren en vervolgens te vermengen met oud en ongerept Zweeds water. Verkrijgbaar via verschillende (online) slijterijen voor ± €20,99 voor 50cl.

NO GHOST IN A BOTTLE – GINGER DELIGHT

Deze Belgische distillateur No Ghost zijn we al eerder tegengekomen in deze proeverij, maar de nieuwste versie met gember is interessant genoeg om ook mee te nemen in de proeverij.

Tijd om te proeven!

Alcoholvrije gin test

Zoals ik (Jody) al eerder aangaf, zijn de 10 virgins blind geproefd door het panel. In de keuken heb ik alle glaasjes gevuld en naar de tafel gebracht. Eerst puur, ijs erbij en daarna met een neutrale tonic in de verhouding 1:3. Deze dranken zijn niet bedoeld voor de consument om puur te nuttigen, maar is wel handig om te doen om alle nuances van elkaar te onderscheiden.

De proefnotities waren zeer verrassend! Van ‘ziltige afdronk’, ‘jasmijn thee’, ‘kamille’ tot ‘ruikt naar schoonmaakmiddel’, ‘iets groene paprika’ en ‘potpourri’. Je kunt dus wel zeggen dat er onderling heel veel verschil zit tussen de verschillende non-alcoholische gins; iets wat het proefpanel wel had verwacht, maar niet zó sterk.

Alcoholvrije gin test

Omdat er niet één een duidelijke winnaar was, heeft het proefpanel uiteindelijk 4 alcoholvrije ‘gins’ die er bovenuit staken qua smaak aangewezen: Kever Genever 0,0%, Goodsack Virgin, Nona June en de No Ghost in a Bottle Ginger Delight. Maar zoals ik al in de introductie zei: smaken verschillen en ben je het niet met ons eens? Mag!

Verder was het proefpanel ook heel enthousiast over de verschillende etiketten, uitstralingen van alle flessen alcoholvrije gin. Met de styling zit het zeker goed; deze flessen mogen prominent in de drankkast gezet worden.

Alcoholvrije gin test - top 4

Bestellen

Heeft u vragen over specifieke producten of wilt u een bestelling doorgeven? Neem dan nu contact op via het onderstaande contactformulier.

Anderen bekeken ook: