Druivensoort | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | Cascina Schiavenza maakt maar liefst 5 verschillende, unieke Barolo’s. De wijnen krijgen hun rijping op grote Slavonische vaten, en in tegenstelling tot wat de moderne etiketten doen vermoeden, hanteert Schiavenza een traditionele stijl van wijn maken. |
Wijngaard en regio | De druiven komen uit wijngaarden in verschillende cru’s (Bricco Voghera, Cerrati en Meriame) in de comune (gemeente) Serralunga d’Alba in Barolo. De wijngaarden liggen op 300-400 meter boven zeeniveau en liggen op het zuidoosten en westen. De bodems bestaan uit kalksteen en tufsteen. |
Vinificatie | De druiven vergisten voor 15-20 dagen op een temperatuur van 25-30 graden, waarbij de wijn regelmatig wordt overgepompt van het ene naar het andere vat. De wijn rijpt vervolgens 30 maanden in grote vaten (20-40 hl) van Slavonisch eiken. |
Kleur | Granaatrood. |
Geur | Kersen, peper, salie en kruiden. |
Smaak | Gestructureerde wijn met veel kruidige tonen. |
Serveren bij | Lekker bij een gegrilde rib-eye met geschaafde truffels. |
Serveertemperatuur | 15-18 °C |
Robert Parker | 94 |
Wine Spectator | 93 |
James Suckling | 92 |
Jancis Robinson | 16,5/20 |
Perswijn | 16/20 |
Wine Enthusiast | 91 |
Vinous | 91 |
Gambero Rosso | 2 rode glaasjes |
Awards | “Very attractive, ripe aromas of strawberries and cherries follow through to a full body with a big, rich mouthful of ripe fruit and chewy tannins. Needs a year or two to soften more, but already very open.” – James Suckling
“Drawing upon fruit from one of the most interesting and consistent subzones in the appellation, the Schiavenza 2016 Barolo del Comune di Serralunga d’Alba puts a lot of intensity and beauty right up there for you to admire. The bouquet shows a glossy, polished quality with shiny cherry and plum. That smoothness applies to the palate, most specifically to the tannins that leave some astringency at this young stage but are otherwise integrated. The wine’s complexity is enhanced by spice, rusted iron, blood orange, balsam herb and hints of truffle essence. Schiavenza offers us terrific value in this classic vintage.” – Robert Parker’s The Wine Advocate “Camphor, wild-herb, rose and underbrush aromas shape the nose. The full-bodied, muscular palate doles out dried black cherry, blood orange and licorice alongside assertive close-grained tannins that grip the close. Drink after 2026.” – Wine Enthusiast “The 2016 Barolo del Comune di Serralunga d’Alba is a punchy, fruity wine that will drink well right out of the gate. A burst of dark red cherry and plum fruit gives the 2016 a good deal of immediacy. Time in the glass brings out the wine’s natural power. The Comune is a blend of fruit from Meriame and Cerrati. It is one of my favorite wines in the range.” – Vinous “Intens, kersen, pruimen, rokerig. Rijp en verleidelijk, mooie tannine, diepgang.” – Perswijn “Vibrant and velvety, this Barolo features cherry, currant, rose and a hint of tar flavors, with elements of iron, earth and tobacco around the edges. It’s firm, yet feels more approachable than many 2016s at this stage. Fine length, with a chalky feel. Best from 2022 through 2042.” – Wine Spectator |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Schiavenza |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2016 |
Alcoholpercentage | 15,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Vegan friendly | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 12 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |
BIO 3 Passo rosso 2023 Puglia
Prijs per fles normaal € 9,95 NU € 8,95 incl. B.T.W Voorraad