Druivenras | Sangiovese |
---|---|
Over het wijnhuis | Het wijnhuis Il Poggione is gesitueerd in een van de mooiste terroirs in de wereld, op de heuvels rond Montalcino. De geschiedenis van Il Poggione gaat terug naar het jaar 1890, wanneer Lavinio Franceschi, grondbezitter in Florence, besluit een wijnhuis op te richten in Montalcino. Hij gaat daar wijnen maken van de lokale Sangiovese-kloon Brunello en is daarmee een van de eerste wijnmakers die de wereldberoemde Brunello di Montalcino, zoals we die nu kennen, in de markt lanceert. |
Wijngaard en regio | De druiven zijn afkomstig van eigen wijngaarden in Montalcino. Ze liggen op 150 tot 450 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor een aanzienlijk verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Dit is ideaal voor de ontwikkeling van een goede zuurgraad. De druiven worden met de hand geplukt van de jongste percelen, die ongeveer 15 jaar oud zijn. |
Vinificatie | Na de oogst volgt een schilweking van 15 dagen. Hierna worden de druiven op gecontroleerde temperatuur vergist in RVS. Na de vergisting rijpt de wijn 12 maanden op kleine barriques en grote foeders van 30 tot 50 hl. Daarna rijpt de wijn nog zo’n 6 tot 9 maanden in de fles, voordat deze op de markt wordt gebracht. |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Rode bessen met aardse tonen. |
Smaak | Krachtige wijn met kersen, chocolade en zachte tannines. Een jonge Brunello met een lange afdronk. |
Serveren bij | Heerlijk bij spaghetti al ragù. Ook lekker bij gegrilde steak. |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Jancis Robinson | 16/20 |
Awards | “Mid ruby. Cherry compote nose with cinnamon bark. Cherry fruit that is a little too obviously oaked. The elegant, tangy cherry fruit struggles a little with the oak load, but I can see this will make lots of friends.” – Jancis Robinson |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Il Poggione |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Rosso di Montalcino |
Jaartal | 2017 |