OUDE JENEVER
Details:
- Merknaam: door de Nederlanders
- Product: oude genever
- Alc .: 38% ABV
- Formaat: 70cl en 75cl
- Appellatie: AOC Old Genever
- Herkomst: Nederland
- Productiegebied: Schiedam
- Geproduceerd / gedestilleerd door: Herman Jansen Distilleerderij
Smaak:
genuanceerde, pittige, licht moutige smaak met tonen van jeneverbes, anijs, bittere sinaasappel, kruidnagel, kaneel en komijn.
Kleur:
bleke, lichtgele kleur.
Neus:
complexe, kruidige, licht moutige aroma’s met een vleugje jeneverbes, anijs, citrusschil, kruidnagel, kaneel en oranje bloemen.
Grondstoffen:
gerstemout, maïs, rogge, jeneverbes en andere kruiden en specerijen zoals citroenschil, korianderzaad, steranijs, licorise en sinaasappelschil (botanicals).
Onderscheidingen / Recensies:
GOUD- medaille op de Los Angeles International Spirits Competition 2016
GOUD- medaille op de Global Gin Masters 2016
4.5 sterren – beoordeeld als “Uitstekend” door Simon Difford in the Difford’s Guide – mei 2016
HOE HET GEMAAKT WORDT -> handgemaakt
Onze “oude jenever” is gemaakt volgens een oud recept dat dateert uit 1942. De zachte, subtiele en moutige smaak komt van het gebruik van een hoog maltwine-gehalte, gemaakt van rogge, maïs en gemoute gerst, drievoudig gedestilleerd in koperen potstillevens. Deze maltwine – de basis van de jenever – wordt vervolgens toegediend en vermengd met zorgvuldig geselecteerde distillaten van jeneverbessen en plantaardige producten (hop, kruidnagel, anijs, zoethout, gember, citrus en vele anderen) en gebracht op 38% alcohol: een zorgvuldig gekozen percentage door de meester-distilleerder voor de perfecte balans tussen aroma en mondgevoel.
Distilleerproces:
- Het wassen van mout, maïs en rogge in een pot destilleren tot ± 13% in “Ruwnat”.
- Tweede distillatie in de Pot-nog steeds tot ± 38% in “Enkelnat”.
- Derde distillatie in de kolom nog steeds samen met jeneverbessen tot 48% in “Maltwine”
- Re-distilleren van een deel van de Maltwine met Botanicals.
- Opnieuw distilleren van een gedeelte van de Maltwine zonder plantaardige ingrediënten.
- Een deel van de Maltwine opnieuw destilleren met jeneverbessen.
- Alle vier componenten samenvoegen volgens een geheim deel / recept.
Aoc
In 2007 jenever werd een beschermde geest van Holland, betekenend heeft het het equivalent van een Franse benaming controlé d’origine (AOC). Het kan alleen worden gemaakt van kwalitatief hoogwaardige ingrediënten op de traditionele manier, en alleen in Nederland en een paar nabijgelegen gebieden.