Nieuwe genever van een oeroud graansoort: ‘emer’ of tweekoorn
22.09.2016
Een nieuwe graangenever heeft het licht aanschouwd: Mirakel van Amsterdam. Wat maakt dit product zo bijzonder dat u het móet proeven?
Mevrouw van Wees: ‘Graangenevers worden traditioneel bereid uit tarwe, rogge en gerst. In 2013 vroeg Slow Food mij of ik een genever wilde stoken op basis van een oergraan: emer. In een ver verleden is er ooit bier van gebrouwen maar voor genever is het nog nooit gebruikt. Reden voor mij om de uitdaging aan te nemen.’ Het resultaat is een gloednieuwe graangenever die op ambachtelijke wijze is gestookt: Mirakel van Amsterdam.
Oer-Hollands product
Mirakel van Amsterdam is een oer-Hollands product, benadrukt mevrouw Van Wees: ‘De emer komt uit Noord-Holland. Het is in Friesland gemalen, gemout en één keer gestookt. Het ruwnat hebben we in Amsterdam nog viermaal gedistilleerd in onze traditionele fijnketels. De laatste keer met jeneverbessen en kruiden. Daarna is de genever twee jaar gelagerd op eikenhouten vaten in onze kelder.’
Goddelijke smaak
De naam Mirakel van Amsterdam verwijst naar een wonder uit de Rooms-Katholieke overlevering, vertelt mevrouw Van Wees. ‘Een hostie komt tweemaal ongeschonden uit de vlammen: in 1345 uit een openhaard, in 1452 uit een afgebrande Amsterdamse bedevaartkapel. Onze genever is een wonder van een andere orde: een natuurlijk product met een goddelijke smaak.’
Proeven is geloven!
Anders dan de hostie uit de legende is Mirakel van Amsterdam niet zaligmakend maar wel zalig smakend!