Druivenras | Catarratto, Grillo, Inzolia |
---|---|
Over het wijnhuis | Na de opstand van de Italiaanse generaal Garibaldi tegen de Franse Bourbon-dynastie in 1860, kwam de lokale Siciliaanse economie snel in beweging. Het was in die tijd dat Vito Curatolo Arini een wijnhuis liet bouwen voor zijn wijngaarden, waarvan hij de druiven tot die tijd had geleverd aan coöperaties. Het was de droom van Vito om in zijn geboortedorp Marsala premiumwijnen te maken die door heel de wereld erkend zouden worden. Dat is mede gelukt door de Engelsman John Woodhouse, die eerder de versterkte wijn Marsala uitvond, zodat deze naar Engeland verscheept kon worden. Tegenwoordig wordt Curatolo Arini gezien als dé topproducent van versterkte wijnen uit Marsala. Zijn Marsala’s staan bij menig sterrenrestaurant op de kaart. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van geselecteerde wijngaarden in de DOC-zone van Trapani, het wijngebied voor Marsala in het westen van Sicilië. |
Vinificatie | De druiven worden zachtjes geperst en vergist op een gecontroleerde temperatuur tussen 20 en 25 graden. De basiswijn heeft een alcoholpercentage van 12% en een suikergehalte van 20 gram per liter. Alcohol in de vorm van ‘mistella’ (druivenmost met alcohol) en ‘mosto cotto’ (geconcentreerde druivensap, dat door koken is ingedikt) wordt toegevoegd. Dit zorgt voor de juiste balans tussen alcohol, suiker en smaak. De wijn rijpt twee jaar lang in Slavonische eikenhouten vaten van 500 liter. |
Kleur | Amber. |
Geur | Geroosterde walnoten, gedroogde vijgen, rozijnen en vanille. |
Smaak | Zachte, droge Marsala met tonen van gedroogd fruit en iets kruidig. |
Serveren bij | Lekker bij pecorino of Nederlandse, belegen schapenkaas. |
Serveertemperatuur | 14-16° C |
Wijnsoort | Dessertwijn |
Wijnhuis | Curatolo Arini |
Land | Italië |
Regio | Sicilië |
Appellatie | Marsala |
Jaartal | Non-Vintage |
Alcoholpercentage | 17,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |