Op Islay gaat niks gehaast en dat geldt ook voor Lagavulin; voordat hij wordt gebotteld, zit de malt eerst 16 jaar in eiken vaten om ongehaast te rijpen. Lange gisting, lange distillatierondes en lange rijping verzekeren Lagavulin van een diep, rijk, turfachtig karakter. Het is een drank die de tijd neemt. De ultieme Islay malt eist niet minder.
Het is een heerlijke whisky met een echte Islay-maltsmaak. Hij is zeer krachtig in geur en heeft een uitgesproken turfsmaak met een zoete ondertoon. Een perfecte malt voor na het eten.Deze single malt word gedistilleerd in het dorp Port Ellen en vertegenwoordigt de Islay single malt in de Classic Malts of Scotland-serie. De distilleerderij van Lagavulin bevind zich op een plek waar al vanaf 1742 whisky geproduceerd word, maar werd echter pas in 1816 opgericht. Lagavulin is een distilleerderij die nog steeds actief is, de eigenaar is zoals vele andere distilleerderijen Diageo. De whisky heeft een kenmerkende turf- en jodiumgeur. Deze whisky heeft een alcohol percentage van 43%