Druivenras | Malvasia, Trebbiano |
---|---|
Over het wijnhuis | De familie Masi is een wijnbouwfamilie in hart en nieren en maakt al wijn in de Chianti-streek sinds 1900. Het wijnhuis ligt in het bekende wijndorp Rufina, waar ze Chianti, Chianti Riserva en een aantal modernere stijlen maken. Het wijnhuis heet Basciano. Onder deze naam komt de beste Chianti van het wijnhuis op de markt, namelijk de Rufina Riserva. Daarnaast maakt Fattoria di Basciano met druiven uit eigen wijngaard de blends I Pini en Il Corto, beiden gerijpt in Franse barriques, zoals bij Super Tuscans gebeurt. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van geselecteerde wijngaarden in Toscane. De wijngaarden liggen in de heuvels op zo’n 300 tot 350 meter hoogte. Vin Santo wordt gemaakt van ingedroogde druiven. De beste trossen worden geselecteerd en te drogen gehangen tot begin februari. |
Vinificatie | De gedroogde druiven worden gekneusd. De most bevat veel suikers en is enorm geconcentreerd. Het wordt vergist op kleine, deels nieuwe, vaatjes van Frans en Sloveens eikenhout. Na vier jaar rijping wordt de Vin Santo vrijgegeven. |
Kleur | Amber. |
Geur | Gedroogde abrikoos, vanille en sinaasappelschilletjes. |
Smaak | Zoete, volle wijn met een mooie balans tussen zoet en zuur. |
Serveren bij | Lekker bij gorgonzola en foie gras. Ook lekker bij notentaart. |
Serveertemperatuur | 8-10 °C |
Awards | “The 2012 Vin Santo del Chianti Rufina is a pretty, gracious wine. Dried flowers, orange peel, spice, sweet tobacco, chocolate and cedar give this mid-weight Vin Santo lovely aromatic complexity.” – 90 punten, Vinous over de 2012-vintage
2 zwarte glaasjes – Gambero Rosso over de 2011-vintage |
Wijnsoort | Dessertwijn |
Wijnhuis | Fattoria di Basciano |
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Vin Santo del Chianti Rufina |
Jaartal | 2013 |
Alcoholpercentage | 16,00 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Inhoud | 37,5 cl |
Schroefdop | Nee |