14 februari 2019, 21:44 • Drenthe
Deel dit artikel
Wat is de geur en smaak van Drenthe? Kunstenaar Philipp Kolmann dacht erover na. Het resultaat: een jenever gestookt van aardappelen, boekweit en jeneverbes.
Het trekt een warm spoor door je slokdarm, gebaart Astrid Crum, directeur van Marketing Drenthe, wijzend op haar borst. ,,Ik voel mijn wangen rood worden.”
Normaal drinkt ze niet, maar donderdag kon ze er niet onderuit. In het pand van Kunst en Cultuur in Assen nam ze het eerste slokje van de kersverse ambachtelijk gestookte Drentse jenever, gemaakt van grondstoffen die als vanouds in de provincie voorkomen.
Een activiteit niet afgerond
De stichting Kunst en Cultuur bestond vorig jaar 25 jaar en vierde dat met 25 activiteiten. Eén activiteit was nog niet afgerond: de geur en smaak van Drenthe.
Philipp Kolmann, geur- en smaakkunstenaar uit Eindhoven met Oostenrijkse nationaliteit, zwierf een half jaar door Drenthe om daar achter te komen. Hij sprak met veel mensen en hoorde verhalen over boekweit dat werd gebruikt om pannenkoeken te bakken boven een met turf gestookt vuur.
Maar ook hoorde hij over aardappeljenever, die veenarbeiders vroeger stookten om zo goedkoop mogelijk dronken te worden. Ethanol aangelengd met water, in de volksmond ‘foezel’ genoemd.
Slechte onzuivere jenever
De aardappeljenever had de naam van slechte onzuivere jenever. Kolmann ontdekte dat het gecombineerd met een destillaat van boekweit ‘een subtiele drager van smaken en geuren’ is. ,,Boekweit is geen graan, maar een zaad.”
Omdat in 2017 de laatste ambachtelijke stokerij in Drenthe (Turv in Exloo) in vlammen opging, moest Kolmann op zoek naar een destilleerder van buiten de provincie.
Die vond hij in Zarko Nesic, een ex-Joegoslaaf die in Midwolda destilleerderij Alambik runt. Er was meteen een klik, met hun liefde voor ambtelijke en pure smaken uit de streek.
Drentse jenever van stokerij in Groningen
Nesic ging aan de slag met een Drentse jenever in zijn stokerij in Groningen. ,,De basis is aardappeljenever en met boekweit. Die stopten we samen in de ketel. Later is er jeneverbes aan toegevoegd. Niet alleen de bessen, ook stukjes hout en naalden. Die geven een extra smaak en geur aan de drank.”
Drie destillaties waren er nodig om tot het eindproduct te komen.
Het heeft even geduurd voor dat de Drentse jenever klaar was, maar ook deze Valentijnsdag is een mooie dag om een cadeautje te presenteren, vindt directeur Marieke Vegt van Kunst en Cultuur. ,,De liefde gaat door de maag immers.”
Verpakking ruikt naar Drents heideschaap
De Drentse jenever is een cadeautje, een relatiegeschenk. Het zit verpakt in een beige doekje dat ruikt naar het Drentse heideschaap.
Marketing Drenthe heeft het niet in de lijst met streekproducten. ,,We mogen geen sterke drank verkopen”, houdt directeur Crum haar gehoor voor.
Maar ja, er moet natuurlijk wel geproefd worden. Als Philipp Kolmann de bijenwas om de kurk van de glazen fles heeft verwijderd, trekt hij het eerste flesje jenever met het etiket ’De geur en smaak van Drenthe’ los en schenkt een bodempje van de witte drank in een paar glazen.
50 procent alcohol
De brandende jenevergeur prikkelt de neus. Kolmann: ,,Deze heeft 50 procent alcohol, maar de rest zit op 40 procent.”
Bij het proeven worden links en rechts vieze gezichten getrokken. De rijstwafels die de smaak moeten neutraliseren zijn snel op. Van jenever moet je houden