Slijterij Overmars

< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd
< 18 jaar verkopen wij geen alcohol
< 25 jaar, laat je legitimatie zien

OPENINGSTIJDEN

Ma: Gesloten
Di: 09:00 – 18:00 uur
Wo: 09:00 – 18:00 uur
Do: 09:00 – 18:00 uur
Vr: 09:00 – 20:00 uur
Za: 09:00 – 17:00 uur
Zo: Gesloten

CONTACTINFORMATIE

Slijterij Overmars
Binnenveer 5
1381 BT Weesp

OVERIGE INFORMATIE

BTW-nummer:(btw-id) NL001238781B3 
KvK-nummer: 320 01070
IBAN: NL93ABNA 0484963481

Ardberg 10y.

Ardbeg de meest geturfde single malt van Schotland. Prijs per fles € 46,50 incl. B.T.W.

Leuk om te weten: De Ardbeg Distillery ligt in het zuiden van het eiland Islay, aan de Atlantische Oceaan. In vroegere tijden smokkelden de eerste stokers hier hun illegale ‘aquavit’ aan land, beschut door de rotsachtige kustlijn.

Ardbeg: de meest geturfde single malt van Schotland

Wie had kunnen denken dat de distilleerderij van Ardbeg die twintig jaar geleden zo goed als verlaten was, vandaag zo actief zou zijn? Na een lange periode van regelmatig stilliggen, werd ze in 1997 gekocht door Glenmorangie. Intussen overspoelt ze de single-maltmarkt met een rustieke charme, veel finesse en heel wat expressiviteit. En met de meest geturfde single malts van Schotland.

Water, lucht, aarde en vuur

Ardbeg is een van de laatste drie distilleerderijen op het eiland Islay. De illegale alambiek die in 1794 geïnstalleerd werd op de site van de `kleine heuvel’ – Ardbeg in het Keltisch – werd gelegaliseerd in 1815. Het zuivere water dat altijd al gebruikt werd voor de whisky’s van Ardbeg komt van het Uigeadail-meer, op 3 mijl van de distilleerderij. Het water stroomt er over turfgrond, maar toch is dit niet de enige verklaring voor het specifieke karakter van de single malt.

Daarvoor moeten we een stapje terug in de tijd, toen de mout gedroogd werd in turfvuur. Door het gebrek aan ventilatie bleef de rook toen hangen. Later investeerde Ardbeg in droogovens met ventilatiesysteem, waardoor de rook geconcentreerd werd en zo de impact van de turfrook versterkte. Daardoor bleef de typische rooktoets van Ardbeg-whisky bewaard.

Net als Lagavulin en Laphroaig, ligt Arbeg aan de winderige zuidkust van Islay, blootgesteld aan winterstormen. De vaten rusten in de kelders grenzend aan de zee. In deze kamers hangen jodium en nevel, waardoor de whisky zijn aardse invloeden mengt met die van de oceaan om zo een zuivere Ardbeg te worden.

Ardbeg Guaranteed 10 Years in het glas

In deze 10-jarige whisky vermengen sterke aroma’s van turf, gerstsuiker en zoethout zich met toetsen van gerookte vis en een vegetale toon van groene olijven. Het smaakpalet doet denken aan turf en natte aarde, met een jodium- en licht bittere toets. De lange afdronk is warm en vegetaal en heeft een aangenaam licht ruw karakter.

 

Bestellen

Heeft u vragen over specifieke producten of wilt u een bestelling doorgeven? Neem dan nu contact op via het onderstaande contactformulier.

Anderen bekeken ook: