Productomschrijving
De exacte samenstelling is en blijft natuurlijk geheim! Wat geen geheim is, is dat steeds meer mensen het grote verschil ontdekken tussen de ‘moderne’ beerenburgers en de beerenburg van de Weduwe Joustra. Een historisch product dat niet voor niets de kwalificatie NOBEL & ECHT meekreeg en zo zal het altijd blijven. De Beerenburg van de Weduwe Joustra is een kruidenbitter, samengesteld uit een kruidenmengsel van 25 kruiden, welke gedurende vier weken heeft getrokken op jenever. De geur, de kleur en de smaak zijn afkomstig van de kruiden. De Beerenburg wordt op de markt gebracht met twee alcoholpercentages, te weten 32 % en 35 %de enige echt berenburg ZONDER suiker.
In 1864 begon de Weduwe van Steven Joustra, nadat haar man op veel te jonge leeftijd was overleden, met het maken van onder andere Beerenburg. Zij deed dit onder de naam Wed. S. Joustra & Zn. met de kruiden en de receptuur van Hendrik Beerenburg, een kruidenhandelaar en ‘kruidendokter’ uit Amsterdam. Nu, meer dan 140 jaar later, maakt haar achterachterachterkleindochter, nog steeds op precies dezelfde manier, haar beerenburg. De vaten zijn wat groter geworden, maar de kruiden liggen nog steeds gedurende lange tijd op de speciale jenever te trekken. Door het langdurig trekken en de goede kwaliteit van de natuurlijke grondstoffen wordt haar beerenburg heerlijk zacht en mild, maar toch met een plezierig kruidig karakter. En het is absoluut ongezoet.
Hendrik Beerenburg: Tijdens de vaak barre tochten over de Zuiderzee hadden de bemanningsleden aan boord van de Friese Skûtsjes een opkikkertje nodig! Die kregen ze in de vorm van een kruidenpakketje uit de winkel van Hendrik Beerenburg. Dit kruidenpakket werd getrokken op jenever of brandewijn. Het aftreksel kreeg de naam van z’n ontdekker Hendrik Beerenburg. Niet iedereen kon deze kruiden bij Hendrik halen en bovendien was het trekken van de kruiden nogal tijdrovend. De Weduwe Joustra kwam later op het idee om dit voor mensen te gaan doen achter haar slijterijtje aan het Kleinzand in Sneek. De beerenburg was nu ook voor niet-schippers verkrijgbaar en werd al gauw een populaire drank.