Aberlour 12 jaar is een zeer riante whisky die 12 jaar heeft mogen rijpen op traditionele eiken houten vaten en sherry vaten die helpen om de kenmerkende frisse citruskarakter van de rauwe geest van Aberlour behendig wordt verzacht door de dubbele vatrijping. Pas na het samen voegen van deze twee vaten word zijn unieke geuren en smaken ontgrendeld.Een zacht en afgeronde aroma met fruitige tonen van rode appel. Zalige complexe smaken van rijke chocolade en intense sherry karakter met een achtergrond van rood fruit. Een warme en aanhoudende afdronk die afwisselt tussen zoet en pittig. Hij heeft een alcohol percentage van 40 procent en is gedistilleerd door Aberlour. Een distilleerderij in het dorpje in schotland van de zelfde naam. Inhoud 70 cl.
De naam Aberlour wordt als “Ebber-Louwer” uitgesproken. “Aber” is uit het Engels afkomstig en betekent “monding” en “Lour” komt uit het Gaelic en betekent “luidruchtig”. Met deze vertaling “monding van de luidruchtige beek” verwijst men naar de Burn of Aberlour, die vlak langs de distilleerderij van Aberlour stroomt
De whisky’s van de Aberlour-distilleerderij zijn meestal zoet (door de sherry vaten), niet rokerig en meer fruitig dan pittig. De meest bekende Aberlours zijn de Aberlour 10 y.o., de 18 y.o., de 16 y.o. Double Cask en de Aberlour a’bunadh batches. Bijna alle whisky’s zijn gerijpt in sherry of wijnvaten. Daarom is de Aberlour een whisky voor de zoetere liefhebber die meer gaat voor het vinden van de verschillen tussen de donkere, gedroogde en exotische fruitigheid die je kunt vinden in alle Aberlour-drams. Het is een echte Speyside-whisky