De Astruc Chardonnay Reserve is een 95% houtgerijpte Chardonnay met 5% Mauzac dus een wijn met dat beroemde botertje. De wijn is full-bodied maar verrassend licht en levendig, rijk en met een opmerkelijke lengte.
Na de pluk is de fermenteert de wijn langzaam in bij een lage temperatuur van 16°C met gedeeltelijke malolactische vergisting (60%) zodat de zuren behouden worden en de wijn niet wollig wordt zoals te vaak gebeurt met barrique chardonnays. De wijn mag rijpen op vaten van eikenhout, waarvan 1/3 nieuw en 2/3 2 jaar oud. De helft van deze vaten is Frans, de andere helft Amerikaans. In het glas heeft de Asstruc Chardonnay Reserve een lichte frisse goudgele kleur met in de neus intense tonen van bloemen, een beetje brioche en vanille en tonen van ananas, limoen en kweepeer.
Gold Medaille op de Chardonnay du Monde 2019
Druivenras | Chardonnay |
---|---|
Over het wijnhuis | Het in 2002 door Jean-Claude Mas overgenomen Domaine Astruc is inmiddels al een gevestigde naam onder wijnliefhebbers. Gesitueerd in Limoux, profiteert het wijnhuis zowel van Atlantische invloeden als van de Pyreneeën. Limoux is tevens het gebied waar volgens de moderne geschiedenisboeken de eerste mousserende wijn van Frankrijk gemaakt werd. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van verschillende wijngaarden rondom Limoux in de Languedoc. Hier heerst een mediterraan klimaat, maar de Atlantische Oceaan zorgt voor de nodige verkoeling. |
Vinificatie | Na de oogst worden de druiven geperst, waarbij contact met de schilletjes wordt vermeden. Het sap wordt koud vergist in eikenhouten vaten. Een deel van de wijn (60%) ondergaat een malolactische gisting om scherpe zuren zachter te maken en de wijn ronder van smaak te maken. Daarna rijpt de wijn 9 maanden op 50% Frans en 50% Amerikaans eikenhout. Een derde van de vaten is nieuw. |
Kleur | Licht goudgeel. |
Geur | Tropisch fruit, witte bloemen en tonen van boter en vanille. |
Smaak | Volle, zachte wijn met een mooie balans tussen het tropische fruit, de zuren en licht hout. |
Serveren bij | Heerlijk bij een risotto met schelp- en schaaldieren of sliptongen. Ook lekker bij bospaddenstoelensoep, of geroosterde kip uit de oven en aardappelpuree met truffel. |
Serveertemperatuur | 10-12 °C |
Wijnsoort | Witte wijn |
Wijnhuis | Astruc |
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc/Roussillon |
Appellatie | Limoux |
Jaartal | 2019 |
Alcoholpercentage | 13% |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Inhoud | 75 cl |
Verpakt per | 6 |
Verpakking | Doos |
Schroefdop | Nee |