Een topwijn a.fkomstig van de wijngaard Clos des Mûres.
Wat in deze fles zit komt alleen maar van dit Clos.
Een historische wijngaard met een mixvan 24 tot 44 jaar oude syrah,
45 jaar oude Grenache en mourvèdre op een bodem van klei, grind en leisteen.
Vivinio 3.8
Robert Parker 90 pnts
James Suckling 91 pnts
Druivenras | Grenache, Mourvèdre, Syrah |
---|---|
Over het wijnhuis | Opgericht in 1892, vertelt Domaines Paul Mas tegenwoordig het verhaal van eigenaar Jean-Claude Mas, die pionier was op het gebied van de wederopbloei van de Languedoc als regio voor kwaliteitswijnen. Jean-Claude typeert zijn wijnen als ‘Le Luxe Rural’, landelijke luxe. Met internationale druivenrassen heeft hij de Languedoc ‘nieuwe wereld’-allure gegeven. En met zijn modieuze wijnen van lokale druiven, heeft hij het lokale karakter van de Languedoc weer hip gemaakt onder wijnliefhebbers. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van de wijngaard Clos des Mûres, die ommuurd wordt door bramenstruiken (mûres). De bodem bestaat uit kalk en klei. Er heerst een mediterraan klimaat. De Syrah-stokken zijn tussen de 10 en 20 jaar oud, Grenache ongeveer 26 jaar oud en Mourvèdre 16 jaar. |
Vinificatie | De druiven worden apart gevinifieerd. De gisting duurt 8 tot 20 dagen op een maximale temperatuur van 26 graden. De schilweking duurt 14 dagen voor Grenache en Mourvèdre, 20 dagen voor Syrah. Een deel van de wijn ondergaat een rijping op Frans en Amerikaans eiken voor 9 maanden, waarvan 30% nieuw. |
Kleur | Paars. |
Geur | Zwarte bes, cassis, viooltjes, cacao en een hint van kruiden. |
Smaak | Volle wijn met tonen van noten, cacao, kaneel, ceder en gedroogde bessen. De tannines geven de wijn een bite. |
Serveren bij | Lekker bij gegrilde biefstuk of een stoofschotel van lamsvlees. |
Serveertemperatuur | 17-18 °C |
Awards | “Black raspberries, brambleberries, nutmeg, iodine and baking spices. Medium body, fine-grained tannins and a succulent finish.” – James Suckling
“The Syrah-dominated (85%) 2017 Languedoc Chateau Paul Mas Clos des Mures spent nine months in a mix of French and American oak (30% new). It’s full-bodied and full-flavored, with blueberries accented by hints of cedar and baking spices. Clean, intense and direct, it finishes with enough soft astringency to suggest it will drink well for 4-5 years.” – Robert Parker “Gravy, chocolate, loads of rich bramble fruit and expensive clove spice on top. Moderate chew, medium body, long liquorice fade. Sophisticated, ambitious, worthy.” – 17/20 punten, Jancis Robinson over de 2016-vintage “Wat in deze fles zit komt alleen maar van dit Clos, een historische wijngaard met een mix van 24 tot 44 jaar oude syrah, 45 jaar oude Grenache en mourvèdre op een bodem van klei, grind en leisteen. Waarom juist deze wijngaard ommuurd is, weet ik niet, maar na het proeven van de wijn moet het wel tegen diefstal van de druiven zijn geweest. Mineraal bouquet met leer, zwarte en rode kersen en tabak, en jammy smaak met volop rode en zwarte bes, vlezig en krachtig.” – 9-, De Wijngids 2020 over de 2016-vintage |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Paul Mas |
Land | Frankrijk |
Regio | Languedoc/Roussillon |
Appellatie | Languedoc |
Jaartal | 2017 |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Inhoud | 75 cl |