Druivenras | Nebbiolo |
---|---|
Over het wijnhuis | In het rustieke Serralunga d’Alba, in het hart van de DOCG Barolo, ligt de cru Meriame, waar Paolo Manzone zijn Nebbiolo voor zijn belangrijkste wijnen heeft aangeplant. De wijngaard dateert uit 1948 en de wijnstokken zijn soms tot wel 70 jaar oud. Manzone heeft zich laten inspireren door de Bourgogne en maakt Barolo’s die op Franse Bourgogne-vaten rijpen. Het zijn Barolo’s in een vrij moderne stijl, die passen bij de toegankelijke en wat aardse stijl Barolo’s die de Meriame Cru levert. |
Wijngaard en regio | Afkomstig van verschillende wijngaarden uit de productiezone: Serralunga d’Alba. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 meter en zijn op het zuiden/zuidoosten gericht. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalksteen. De wijnstokken zijn ongeveer 25 jaar oud. |
Vinificatie | De gisting vindt plaats in RVS tanks op een gecontroleerde temperatuur. Vervolgens rijpt de wijn 24 maanden op hout, waarvan tenminste 60% in grote foeders van Slavonisch hout (3.000 liter) en de rest in Franse tonneaux (350 liter). |
Kleur | Robijnrood. |
Geur | Rozenblaadjes, gedroogde pruimen, teer, hout. |
Smaak | Krachtige smaak van kersen en pruimen aangevuld met aardse tonen, goede structuur, volle tannines. |
Serveren bij | Lekker bij charcuterie, bijvoorbeeld bresaola, salami en pikante worst. Ook heerlijk bij een stoofschotel met rundvlees en paddenstoelen. |
Serveertemperatuur | 16-18° C |
Wijnsoort | Rode wijn |
Wijnhuis | Paolo Manzone |
Land | Italië |
Regio | Piemonte |
Appellatie | Barolo |
Jaartal | 2015 |