Over dit product
Pure alcohol, neutraal van smaak, geproduceerd door het Belgische Les Grandes Distilleries de Charleroi.
Het verhaal van les Grandes Distilleries de Charleroi begint al in het jaar 1906, hetzelfde jaar dat de Belgische voetballers de bijnaam ‘Rode Duivels’ kregen. Fernand Depasse zet zijn eerste stappen in de jeneverhandel en verkoopt vaten van 30 liter aan kleine cafés. Later besluit hij zelf alcohol te gaan produceren. Een paar jaar later sluit ook Fernand’s zoon, ook Fernand genaamd, zich bij het bedrijf aan. Ze krijgen het exclusieve verkooprecht voor pastis Pernod Fils, totdat Ricard de rechten overneemt. Jaar na jaar sluiten familieleden zich aan en groeit het bedrijf uit tot een onmisbare naam in de drankenwereld.
Tegenwoordig wordt het bedrijf gerund door Henry Symons, wie samen met 34 collega’s helpt bij het ontwikkelingen of verbeteren van drank recepturen.
LIMONCELLO zelf maken
Limoncello is een Italiaanse likeur (alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.
Wat is er lekkerder dan op een zomerse dag genieten van de avondzon met een ijskoude limoncello? Of anders gewoon na het eten met vrienden. Je waant je meteen in Italië. Bij slijterijen en online winkels zijn verschillende limoncello-merken te koop, maar zelf limoncello maken is wel zo leuk. En deze frisse citroenlikeur is ook niet moeilijk zelf te maken. Als je vandaag begint, drink je over een week of vier je eigengemaakte limoncello
Basisingrediënten voor zelf limoncello maken
Los van alle mogelijke variaties en verhoudingen, zijn er voor zelf limoncello maken deze vier basisingrediënten nodig:
- citroenen
- alcohol
- suiker
- (bron)water
Zorg ook dat je een dunschiller bij de hand hebt en een weckpot klaar hebt staan.
Citroen uit Sorrento met het IGP-predikaat.
De citroenen
Zoals gezegd zijn citroenen uit Sorrento het allermooiste om limoncello mee te maken, maar die zullen niet overal in Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn. Let er, omdat je de schillen van de citroen gaat gebruiken, in ieder geval op dat de citroenen onbespoten zijn en geen waxlaagjes hebben gekregen.
De alcohol
In Italië is in de supermarkt pure alcohol verkrijgbaar. In Nederland en België beperkt leverbaar. Een goed alternatief vanwege de neutrale smaak is wodka. In het wereldberoemde kookboek van Pellegrino Artusi staat als alternatief voor pure alcohol of wodka een recept op basis van brandewijn. Grappa en jenever zijn andere opties.
Drie verschillende bereidingen van limoncello
Variatie #1 | Variatie #2 | Variatie #3 |
0,75 l wodka | 1 liter alcohol | 1 liter alcohol |
6 citroenen | 7 citroenen | 15-20 citroenen |
225 gr suiker | 800 gram suiker | 600 gr suiker |
4,5 dl bronwater | 1 liter water | 1,2 liter water |
Recept #1 is afkomstig uit het kookboek Italie Thuis van Ursula Ferrigno
Recept #2 is afkomstig uit het pas verschenen Sicilië-boek Tutto a posto? van Barbara Kleinbussink
Recept #3 is afkomstig uit het kookboek Sicilicious van Loes Janssen Miraglia.
Zelf limoncello maken, daar gaan we…
- Was de citroenen goed en droog ze af. Ursula Ferrigno laat de citroenen een uur weken in koud water.
- Schil de citroenen zo dun mogelijk en probeer geen witte velletjes mee te schillen want daar wordt de limoncello bitter van. In het boek Sicilicious worden de citroenschillen geraspt, wat zo her en der op internet weer als not done wordt beschouwd
- Doe de citroenschillen in een weckpot en schenk de alcohol erbij
- Dek de pot af en zet deze 15 tot 20 dagen op een donkere koele plek
- Na deze 15 tot 20 dagen breng je in een pannetje suiker en water al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur, dek hem af en laat afkoelen
- Voeg het afgekoelde suikerwater vervolgens toe aan het mengsel van citroenschillen en alcohol
- Zeef het geheel, schenk de limoncello in een (gesteriliseerde) fles of flessen en sluit deze af. Zet de flessen op een koele donkere plek. Na een week – je mag de limoncello ook gerust twee weken op smaak laten komen – is je limoncello klaar
- Serveer de limoncello koud uit de koelkast of ijskoud uit de vriezer.
Cin cin!
Misschien vind je dit limoncello-blogje ook leuk: