tokkelroom, advocaat, patesserie.com, plom methode

Zo rond de tijd van Pasen wordt Advocaat weer meer gebruikt.  Je ziet het in koekjes, gebak en toetjes voorbij komen in de winkels en op de diverse blogs. Wij zitten hier de hele winter eigenlijk al aan dit heerlijke goedje, want met een overschot aan verse eieren is er zo zelf advocaat gemaakt. Ik leerde van mijn tante een nieuwe techniek om het te maken en toen vroegen wij ons bovendien af: Is dit nu Tokkelroom of Advocaat? En wat is het verschil? 

Is advocaat van hele eieren of eidooiers?
Advocaat vinden we heerlijk en dus is het zeker geen straf om al die eieren die we momenteel hebben op te maken in deze heerlijk likeur. Want een likeur dat is het officieel, al is het te dik om te drinken. Je eet het met een lepeltje. Er is hier een daar ook wel eens wat discussie, want maak je advocaat nu met hele eieren of alleen met de dooiers? Ik heb het internet eens afgestruind en daarbij vind ik beide. Advocaat mag je dus met hele eieren maken of met alleen de dooier, het kan beide. Gebruik je het hele ei, dan wordt de advocaat wat vloeibaarder. Wil je liever een wat dikkere, stijve advocaat hebben, dan kun je ‘m beter alleen van de dooiers maken. Goed om te weten dus!

Wat is tokkelroom?
Maar wat is dan tokkelroom, want daar zitten dezelfde ingrediënten in als bij de advocaat en toch smaakt het wat anders en is het ook lichter van kleur. Het blijkt dat advocaat vaak ook nog wat kleurstof heeft, waardoor het er dus eigenlijk wat geler uitziet dan wanneer je het zelf zou maken. Al hangt dit natuurlijk ook weer af van hoe geel de eidooiers zijn van de gebruikte eieren.

Het verschil tussen tokkelroom en advocaat zit ‘m in het alcoholpercentage. Advocaat mag zo pas heten als het alcoholgehalte 14% bedraagt, tokkelroom zit rond de 8%. Dit verklaart natuurlijk ook waarom het zachter van smaak is.

Houdbaarheid advocaat

Men stelt zich soms wel vragen over de houdbaarheid van advocaat. Dit is eigenlijk moeilijk te zeggen, maar in alle geval blijft advocaat heel lang eetbaar, tot zeker een aantal maanden.

Ongeopend

De houdbaarheid van advocaat die ongeopend is, is heel lang. Doordat het product alcohol bevat, blijft dit toch een paar jaar goed. Advocaat die je in de winkel koopt, moet in principe een houdbaarheidsdatum vermelden. Zelfs een hele tijd na de houdbaarheidsdatum, zou ik nog niet aarzelen om hem toch nog te consumeren.

Geopend

Eens geopend, kan de advocaat best nog een paar weken meegaan. Advocaat die je zelf maakt, kan je niet echt als ongeopend beschouwen. Deze heeft doorgaans wel een iets groter alcoholgehalte, maar doordat er geen bewaarmiddelen aan toegevoegd zijn, is de houdbaarheidsdatum korter, namelijk een paar weken. Wat je wel krijgt bij geopende advocaat die te lang blijft staan, is een soort suikervorming aan de rand van de fles of de bokaal. Dit is niet slecht, maar niet altijd zo smakelijk.

Hoe bewaren?

Om de houdbaarheid van advocaat te verhogen, bewaar je hem best op een koele, donkere plaats. De koelkast is ideaal hiervoor.