VIN SINAASAPPEL
Korte omschrijving
Les Jamelles
Al 25 jaar heeft het team van Les Jamelles, onder impuls van wijnmaker Catherine Delaunay, een ongeëvenaarde expertise verworven in zijn kennis van de terroirs en druivenrassen in Zuid-Frankrijk.
Voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om aan de verwachtingen en smaken van de klant te voldoen, heeft ze een wijn gemaakt die nog nooit eerder in het assortiment is gezien, een sinaasappelwijn gemaakt volgens een weinig bekende wijnbereidingstechniek op basis van de maceratie van witte druiven.
Laten we op ontdekkingstocht gaan naar deze atypische cuvée die wijnliefhebbers die op zoek zijn naar verrassende nieuwe smaakervaringen zeker zal bekoren!
DRUIVENSOORT
Grenache Blanc, Viognier, Muscat, Gewurztraminer en Chenin
TERROIR(EN)
De druiven zijn afkomstig van wijnstokken geplant in kalkhoudende kleigrond op glooiende hellingen in de uitlopers van de Montagne Noire. Dit hete terroir geeft lengte en structuur aan de wijn.
VINIFICATIE
De Grenache Blanc-druiven worden geoogst op hun hoogtepunt van rijpheid, zodat het fruit sappig en expressief is. De Viognier mogen overrijpen om een maximum aan aroma’s en smaken te extraheren, terwijl de Muscat-druiven eerder worden geoogst om te profiteren van hun fruitige frisheid.
Sinaasappelwijn is een gemacereerde witte wijn gemaakt van witte druiven. De druiven worden daarom overgebracht naar tanks zonder te worden geplet. Cuvaison duurt ongeveer 8 dagen, met dagelijkse pump-overs tijdens de eerste paar dagen voordat de druiven worden gemacereerd. Ze worden in een pneumatische pers geperst en gescheiden zodat alleen de vrijlopende sappen behouden blijven. De wijn rijpt vervolgens enkele maanden op fijne droesem.
PROEVEN
Licht koperachtig oranje van kleur, heel anders dan een rosé, deze gemacereerde witte wijn heeft een atypisch en zeer interessant palet van aroma’s die doen denken aan subtiele, kruidige tonen van gember, komijn, jeneverbes, kruidnagel en peperkoek, evenals nuances van gekonfijte citrusvruchten, sinaasappelschil en bergamot. Zeer delicaat, fris, soepel en harmonieus in de mond. Dezelfde citrustonen die in de neus worden waargenomen, verschijnen opnieuw in de mond, samen met bloemige noten (muurbloem, Oost-Indische kers), eindigend op een licht peperige noot (zwarte peper) dankzij lichte tannines die een indruk van frisheid en strakheid achterlaten.
ETEN EN WIJN
Sinaasappelwijn is geschikt voor een breed scala aan combinaties.
Serveer gekoeld (10-12°C) als fijne match met diverse tapas of als bijgerecht bij een maaltijd met mediterrane groenten (een tian , langzaam geroosterde aubergine of paprika in olijfolie). Catherine Delaunay raadt het vooral aan om het te serveren bij de Aziatische keuken, spiesjes met garnalen of zelfs een Indiase curry .
Product specificatie
Kleur | Rose |
Type | Stil |
Land | Frankrijk |
Streek | Languedoc-Roussillon |
Appellatie | IGP Pays d’Oc |
Oogstjaar | 2021 |
Afsluiting | Kurk |
Smaaktype | Verfijnd |
Inhoud | 0.75 |
Serveertemperatuur | 12-14 graden |
Assemblage | Grenache Blanc, Viognier, Muscat, Gewurztraminer and Chenin |
Alcohol percentage | 13 |