False Bay, Zuid-Afrika
Deze Chenin Blanc van False Bay Vineyards, dat verbonden met het beroemde, biodynamische wijnhuis Waterkloof, is de nieuwe witte huiswijn van Welcome to Wine! Puur, duurzaam geproduceerd en met een onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding!
De False Bay Slow Chenin Blanc is een pure, zachte Chenin Blanc met veel tropisch fruit, perzik en limoen. Langzaam gefermenteerd, van druiven van zeer oude stokken (40+ jaren), volledig natuurlijk vergist, dus zonder enige toevoeging. Een heerlijke begeleider van de maaltijd.
De False Bay-range vormt het ‘entry level’ van de wijnen van Waterkloof: een uiterst vriendelijk geprijsde serie duurzaam geproduceerde wijnen, hoewel niet officieel als zodanig gecertificeerd. Boutinot stelt: “Wijn moet puur zijn: elke onnodige toevoeging wil ik vermijden. In Zuid-Afrika is het gemeengoed wijnen aan te zuren. Daar doe ik niet aan mee, dat vind ik niet lekker. Dan zijn de wijnen maar minder zuur. Verder doen we geen groene oogst, dat vind ik complete onzin. Dan moet je gewoon korter snoeien. Dat soort ingrepen moet niet nodig zijn. Ik ben ook tegen het gebruik van enzymen of gekweekte gist, dus die komen er niet in. Waterkloof is biodynamisch, maar dat staat niet op het label, want het is geen marketing tool. We hebben ook geen certificering. Er wordt nu om gevraagd, maar dat vind ik onzin.”
Deze False Bay Slow Chenin Blanc is dus een wijn die met ‘minimal intervention’ gemaakt wordt. Van met de hand geplukte druiven, zorgvuldig geperst en geklaard zonder enzymen of andere toevoegingen, via spontane, natuurlijke gisting (“wild ferment”).
Onlangs werd deze geweldige wijn beoordeeld met 91 (!) punten door Neil Martin (van Vinous): “The False Bay Slow Chenin Blanc has an upfront yellow plum, honeysuckle and broom bouquet that opens nicely in the glass. The palate is fresh and crisp on the entry and slightly waxy in texture. The finish shows wonderful varietal expression, featuring hints of marzipan, crushed almond and fennel. Excellent. 91 POINTS”
Heerlijk als aperitief en bij maaltijden met bijvoorbeeld kip, vis of kalfsvlees met een romige saus.