Wordt op basis van een wijndistillaat vervaardigd en staat bekend om een harmonieus en levendig bouquet. De geur doet denken aan honing, bloemen en hout. De smaak is mildzoet en bevat hints van zowel pruimen als noten. Dit gaat over naar een middellange afdronk met een toets van noten.
Asbach Uralt weinbrand wordt van speciaal uit Frankrijk geïmporteerde witte druiven gemaakt. Deze druiven komen merendeels uit het departement Charente (niet ver van de plaats Cognac), om een constante kwaliteit te kunnen waarborgen.[bron?]De wijn wordt in koperen ketels twee maal gedistilleerd. De eerste maal wordt het ruwe distillaat genoemd en de tweede keer het fijne distillaat. Daarna moet het distillaat minstens nog 24 tot 46 maanden rijpen en wordt daarvoor in Limousin–eikenhouten vaten van ongeveer 300 liter inhoud gelagerd. Deze vaten worden zonder spijkers of lijm gemaakt, om de smaak niet te beïnvloeden. Het bedrijf heeft een voorraad van 21.000 vaten, sommige met brandewijn van meer dan 50 jaar. Hierdoor kunnen hoogwaardige weinbrands samengesteld worden. De smaak van Asbach Uralt is zachter dan de bekendere cognac.
Sinds 1971 is de term weinbrand wettelijk beschermd in Duitsland. Een wijndistillaat mag pas weinbrand genoemd worden, wanneer er voldaan wordt aan een aantal strenge eisen. Zo mag de wijn die gebruikt wordt voor de productie van weinbrand slechts van een bepaald aantal druiven gemaakt worden. Daarnaast zijn er eisen qua lagering en productie, die voor minimaal 85% in Duitsland moet plaatsvinden